Ποια παιχνίδια θα βοηθήσουν τα παιδιά για την ανάπτυξη του λόγου & της ομιλίας;

Συχνά οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας με ρωτούν ποια παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της πράξης. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι διαρκώς σε κίνηση και με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν τον  λόγο. Γι΄αυτό καλό είναι από νωρίς να φτιάξουμε την πολύτιμη συλλογή με δημιουργικά παιχνίδια για το παιδί, με σκοπό να είναι έτοιμο να αναπτύξει το λόγο και την ομιλία του.
Σχεδόν όλα τα παιχνίδια μπορούν να αναπτύξουν τις γλωσσικές ικανότητες των παιδιών υπό την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν σωστά. Πρέπει να καθίσετε με το παιδί σας και να του δείξετε τα γλωσσικά στοιχεία που θέλετε να μάθει. Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός στο παιχνίδι, καθώς μπορείτε να διευκολύνετε την ανάπτυξη του λόγου μαζί με όλες τις δεξιότητες που είναι σημαντικές στη γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών.

1.Μωρό/ κούκλα και Καροτσάκι

Το μωρό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του συμβολικού παιχνιδιού. Προμηθεύστε το παιδάκι σας με καροτσάκι, κούκλα μωρού και κούνια και δείτε με πόσο ενδιαφέρον και φροντίδα θα αρχίσει να το περιβάλλει. Είναι εντυπωσιακό πως θα αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο της ομιλίας του μόνο και μόνο επειδή μιλά σε κάποιο άτομο μικρότερό του. Εξηγείστε του τι κάνουμε με το κάθε ένα αντικείμενο . Ο λόγος του παιδιού θα αρχίσει να εμπλουτίζεται με φυσικό τρόπο.  Δεν είναι παιχνίδι μόνο για κορίτσια, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην μάθηση όσο αφορά τα μέρη του σώματος, τα ρούχα, ρήματα (κλαίει, κάθεται, πεινάει, τρώει κλπ) , έννοιες, χρώματα , συναισθήματα και ερωτήσεις/απαντήσεις (που είναι το μωρό; Πεινάει το μωρό 😉

2.Τουβλάκια ή Legos

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα τουβλάκια και τα legos είναι τα πιο βοηθητικά παιχνίδια για να προάγει τους γλωσσικές και γνωστικές δεξιότητες των παιδιών. Κατά τη διάρκεια τουςτέτοιου παιχνιδιού τα παιδιά πρέπει να αλληλεπιδράσουν με τους συμπαίκτες ή με τους γονείς τους.


3. Ο κύριος Πατάτας/ Η κυρία Πατάτα

Μέρη του σώματος , έννοιες , χωρικές έννοιες ( πάνω – κάτω , πίσω – μπροστά, κλπ), ρούχα, κοινωνικές και πραγματολογικές έννοιες (εναλλαγή σειράς κλπ) , ερωτήσεις/απαντήσεις ( που είναι το χέρι του 😉

4.Φάρμα με ζώα

Είναι εξαιρετική ιδέα για να αναπτύξετε τη φαντασία και το λεξιλόγιο των παιδιών η αγορά μιας ξύλινης φάρμας με ζωάκια και έναν αγρότη. Μιλήστε στο παιδί γι’ αυτό που συμβαίνει μέσα στη φάρμα και το τι πρέπει να κάνει το κάθε ζωάκι, τι τρώει το κάθε ζωάκι και ποιος βοηθάει το ζωάκι ( μπορείτε να το πραγματοποιήσετε και με μία ηλεκτρονική συσκευή).

5. Κουζίνα

Εξοπλιστείτε με μια καλή  κουζίνα και με πολλά μαγειρικά σκεύη και θα παρατηρήσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας να ενισχύεται άμεσα μετά από την ενασχόλησή του με αυτό το παιχνίδι. Όλες οι δεξιότητες ανάπτυξης του λόγου θα δουλεύονται ταυτόχρονα .

6. Κουκλόσπιτο

Με τη βοήθεια του κουκλόσπιτου μπορείτε να στοχεύσετε στην ενίσχυση των παρακάτω,

λεξιλόγιο (δωμάτια και αντικείμενα του σπιτιού, μέλη της οικογένειας, ζώα του σπιτιού), επίθετα, σχήματα, χρώματα,κατανόηση εντολών, ποσοτικές και χωρικές έννοιες, έννοιες μεγέθους, ρήματα, συνώνυμα/ αντίθετα κλπ

7.Αυτοκινητάκια/ Τρενάκια

Τα αυτοκινητάκια είναι ένα παιχνίδι που τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα μέσα μεταφοράς, που καλό είναι να μην περιορίζεται μόνο για αγόρια. Μπορούμε να το παρέχουμε ως επιλογή και στα κορίτσια και να αφήσουμε στην πορεία να επιλέξει αν θα παίζει μαζί τους.

8. Μπάλες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μεγέθη από μπάλες.Όσο απλό παιχνίδι κι αν φαίνεται, η μπάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη γλωσσική, γνωστική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού.

9. Βιβλία


Μια καλή συλλογή βιβλίων είναι απαραίτητη για τα παιδιά καθώς αρχίζουν να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και την φαντασία τους. Τα καλύτερα βιβλία για να αναπτύξετε το λόγο των παιδιών είναι αυτά που έχουν απλές προτάσεις, έχουν μια χρονική ακολουθία (π.χ. Πρώτα έγινε αυτό… μετά… στο τέλος…), έχουν ομοιοκαταληξίες, ρυθμό και πολλές επαναλήψεις. Ιδανικά βιβλία για παιδάκια που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν είναι αυτά που δεν έχουν λέξεις παρά μόνο εικόνες. Έτσι το παιδάκι “διαβάζει” άνετα το παραμύθι στους γονείς του και όχι το αντίστροφο.

10.Ενσφηνώματα

Μπορείτε να διοχετευτείτε με ενσηφηνώματα με μέσα μεταφοράς, ζώα, επαγγέλματα, αριθμούς κλπ.

11. Πλαστελίνη


Βάλτε πάνω στο τραπέζι πλαστελίνη  σε διάφορα χρώματα και πλαστικά μαχαιράκια και θα εκπλαγείτε με το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει το παιδάκι σας με σκοπό να “εξυπηρετήσει” τον πελάτη.

12. Επιτραπέζια


Μην διστάσετε να προμηθευτείτε  επιτραπέζια παιχνίδια για το παιδί σας. Εξαιρετικές επιλογές για να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές – γλωσσικές του δεξιότητες, το λεξιλόγιό του και την ικανότητα ταύτισης είναι το lotto (ψάχνει να βρει τις όμοιες εικόνες) το uno ή domino με ζώα, μάντεψε ποιος, φιδάκι κλπ.

13. Κουκλοθέατρο
Προμηθεύστε το παιδί σας με κουκλάκια από διάφορους ρόλους (π.χ. γιατρός, πυροσβέστης, αστυνομικός ,ζώα από παραμύθιακ.α.) και αφήστε το να παίξει φανταστικό παιχνίδι. Μην του δώσετε όλο τον εξοπλισμό αλλά αφήστε το να επιλέξει από μόνο του τι θα χρησιμοποιήσει.

Ειρήνη Γαβριήλ

Λογοπαθολόγος Λογοθεραπεύτρια