Αυτή την περίοδο, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσειανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις. Απο την μια, αυτή η νέα πραγματικότητα της πανδημίας, ακόμη κι αν δεν είναι μόνιμης φύσεως, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση, με τον φόβο και την αβεβαιότητα να πρωταγωνιστούν. Φόβο τόσο σε σχέση με τις ζωές μας και των γύρω μας, όσο και για το τι θα μας επιφέρει το μέλλον και τι αλλαγές θα υπάρξουν στις ζωές μας μετά την λήξη της πανδημίας. Όλα τα παραπανω είναι φυσιολογικές αντιδράσεις, όπου ο καθένας μας, μπορεί να τις βιώσει σε διάφορα επίπεδα, ένταση και συχνότητα.

Παρ’όλα αυτά, στόχος του συγκεκριμένου άρθρου, είναι να παρουσιάσει μια άλλη πλευρά των πραγμάτων, και να προσφέρει ένα άλλο φακό, μεσα απο τον οποίο μπορούμε να επωφεληθούμε απο την κατάσταση την οποία βιώνουμε αυτή την περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθούν τα θετικά που μπορεί να επιφέρει αυτή η κατάσταση, τόσο σε σχέση με τον εαυτό και τις ζωές μας, όσο και σε σχέση με τους άλλους.

Σε σχέση με τον εαυτό και τις ζωές μας: Ο περιορισμός που επιφέρει η πανδημία με το να μένουμε στο σπίτι, μπορεί να μας δώσει μια ευκαιρία στο να πλησιάσουμε περισσότερο τους εαυτούς μας και στο να έρθουμε σε περισσότερη επαφή με πραγματικές και ουσιαστικές μας ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, η παύση απο την μέχρι στιγμης γνώριμη μας πραγματικότητα και καθημερινότητα και κατ’επέκτασην η απόσταση απο αυτή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως μια ευκαιρία τόσο για περισσότερη επαφή και εξάσκηση με τo ενσυνείδητο μας κομμάτι όσο και για καινούργιες συνειδητοποιήσεις,συλλογισμό, αναστοχασμό, εξέταση, αναθεώρηση και εν τέλειαλλαγή σε σχέση με το τι χρειαζόμαστε απο τους εαυτούς μας και τις ζωές μας καθώς και στην δημιουργία νέων στόχων.

Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία γι’εμάς, στο να γνωρίσουμε νέες μας πλευρές που μπορεί να μην είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή πριν και μπορεί και να μην ερχόμασταν και ποτέ υπο άλλες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το επίπεδο τηςπροσαρμοστικότητας μας σε νέα δεδομένα και σε μια νέα πραγματικότητα, και θα μπορούσαμε να πειραματιστούμε, να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε καινούργιες δραστηριότητες,που μπορούν πιο εύκολα να φανερώσουν την πιο δημιουργική μας πλευρά. Πέραν αυτού, θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα στο σπίτι που μπορεί να θέλαμε, αλλά να μην είχαμε την δυνατότητα να τα κάναμε προηγουμένως, λόγω έλλειψης χρόνου και πιεστικού προγράμματος.

Επιπλέον, η αξία της ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, είναι εξίσου σημαντική. Όλη αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να εκτιμήσουμε αρχικά περισσότερο την σημασία της ζωής, με τονα μην την βλέπουμε πλέον ως δεδομένη. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να λειτουργησει ως μια επαγρύπνιση καιταρακούνημα για εμας, για το πως βλέπουμε και για το πως θα βλέπουμε και θα προσεγγίζουμε τα πράγματα στο μέλλον, με την την αξία της ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ να είναι ενδεχομένως σημαντική προσθήκη.

Σε σχέση με τους άλλους: Ο περιορισμός στο σπίτι με άλλα άτομα για συνεχόμενο και μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί αναπόφευκτα να επιφέρει συγκρούσεις και προστριβές. Παρ’όλα αυτά, ο ίδιος περιορισμός, μπορεί εξίσου να οδηγησει στην σύνδεση μας με τους άλλους. Δίνεται μια ευκαιρία στο να μάθουμε περισσότερο ο ένας τον άλλο, όπως επίσης και στο να δοκιμαστεί το επίπεδο της ανθεκτικότητας της σχέσης μας.Επιπρόσθετα, δίνει την ευκαιρία στο να πραγματοποιηθούν διάφορες κοινές δραστηριότητες και παιχνίδια, τα οποία μπορει να κάνουν πιο ισχυρές τις σχέσεις μεταξύ των μελών. Τώρα, ο περιορισμός για τα άτομα τα οποία μένουν μόνα τους στο σπίτι, μπορεί να δώσει μια ευκαιρία στο να έρθουμε πιο κοντά με άλλα άτομα, είτε φιλικά είτε οικογενειακά έστω και μέσα απο την κοινωνική απομόνωση, αφού μπορεί να κάνει πιο συχνές τιςδιαδικτυακές μας επαφές με αυτά τα άτομα, με την πιθανότητα ενδυνάμωσης της ήδη προυπάρχουσας μας σχέσης. Επιπρόσθετα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην  διαδικτυακή γνωριμία με καινούργια άτομα με συνδετκό κρίκο το κοινό βίωμα αυτής της κατάστασης.

Επιπλέον, η αξία της ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εδώ, αφού η νέα αυτή κατάσταση μπορεί να μας δώσει την δυνάτοτητα να εκτιμήσουμε περισσότερο την παρουσία αλλά και την σημασία των γύρω μας στις ζωές μας αλλά και της εκτίμησης της σημασίας που έχουμε εμείς στις δικές τους ζωές.Γενικότερα, οι διάφορες προκλήσεις που μπορεί να επιφέρει η κατάσταση της πανδημίας, μπορεί να οδηγήσουν στην ενδυνάμωση της σχέσης μας με τους άλλους και να μας φέρει πιο κοντά τους. Μπορεί νας μας βοηθήσει στο να έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή και στο να αγκαλιάσουμε περισσότερο άλλεςΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ συμπεριλαμβανομένων της ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, της ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ και πολλών άλλων. Το «ΜΑΖΙ», μπορεί να λειτουργήσει ως λέξη κλειδί, για μια ανθεκτικότερηαντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Τέλος, αυτή η περίοδος την οποία διανύουμε, μπορεί να θεωρηθεί ως μια δοκιμασία και ένα ερέθισμα, που θα μπορουσε να μας βοηθήσει να μάθουμε μέσα απο αυτή, και να μας φέρει σε επαφή με μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας καθώς και με την εκδοχή που θα θέλαμε οι άλλοι να βλέπουν. Αυτό το άρθρο, παρουσιάζει ένα διαφορετικό φακό με τον οποίο θα μπορούσαμενα δούμε αυτή την νέα πραγματικότητα. Ένας φακός, μέσα απο τον οποίο μπορούμε να μάθουμε και εν τέλει να εξελιχθούμεμέσα απο αυτή την εμπειρία

Στυλιάνα Κούβαρου

εγγεγραμμένη κλινική ψυχολογος